Filmari cu drona

Utilizarea dronelor in documentarea unei cladiri

Utilizarea dronelor poate fi un mod eficient de a documenta cladirile, deoarece acestea pot oferi o perspectiva unica si accesibila la structurile inalte sau greu accesibile. 

In general, utilizarea dronelor poate oferi o imagine mai clara si mai detaliata a cladirilor, facilitand documentarea si intretinerea acestora.

Beneficii filmari cu drona

Sunt o serie de beneficii si avantaje in folosirea dronelor, ca unealta in captarea imaginilor:

 • Accesul facil: Dronele pot ajunge in locuri greu accesibile, cum ar fi fatadele inalte ale cladirilor sau acoperisurile, permitand o documentare mai detaliata a acestora.
 • Timp si cost redus: Utilizarea dronelor poate reduce timpul si costurile aferente documentarii, deoarece acestea pot oferi o imagine completa a acestora intr-un mod mai rapid si mai ieftin decat metodele traditionale.
 • Imagini de inalta calitate: Echipate cu camere foto de inalta rezolutie, dronele permit capturarea de imagini detaliate ale cladirilor.
 • Monitorizarea in timp real: Dronele pot fi utilizate pentru a monitoriza cladirile in timp real, permitand identificarea problemelor de degradare sau de constructie inainte ca acestea sa devina grave.

Iata mai jos cateva lucruri pe care trebuie sa le respectam atunci cand dorim documentarea unei cladiri prin intermendiul unei filmari cu drona:

 1. Pornim drona de la o distanta suficient de mare astfel incat sa putem vedea intreaga cladire intr-un singur cadru.

 2. Luam o perspectiva de jos in sus, de la baza cladirii catre varf, pentru a da o idee despre inaltimea acesteia.

 3. Folosim un cadru strans pentru a arata detaliile arhitecturale ale cladirii.

 4. Folosim modul de urmarire (tracking) pentru a urmari cladirea in timp ce drona se misca in jurul ei.

 5. Folosim un mod de zbor lent pentru a arata cladirea intr-un mod mai dramatic.

 6. Folosim un cadru dinamic, cu drona in miscare, pentru a arata cladirea in contextul imprejurimilor sale.

 7. Filmam cladirea la diferite ore ale zilei pentru a arata schimbarea luminii si a atmosferei.

 8. Folosim efecte de tranzitie pentru a trece de la o perspectiva la alta, cum ar fi de la un cadru mare la unul strans.

 9. Inregistrarea sunetului ambiental adauga o dimensiune suplimentara filmarii.

In Romania, utilizarea dronelor este reglementata de catre Autoritatea Nationala de Aviatie Civila (ANAC). Pentru a inalta un drone in Romania, trebuie sa respectati urmatoarele conditii:

 1. Trebuie sa aveti o autorizatie eliberata de ANAC pentru fiecare zbor. Autorizatia se poate obtine prin depunerea unei cereri la ANAC, care trebuie sa cuprinda informatii despre operatorul de drone, despre drone si despre scopul zborului.

 2. Trebuie sa respectati regulile privind siguranta zborului, care interzic zborul in apropierea aeroporturilor, a unitatilor militare si a altor zone restricionate. De asemenea, trebuie sa respectati regulile privind altitudinile de zbor si sa evitati orice contact cu alte obiecte in timpul zborului.

 3. Trebuie sa respectati regulile privind protectia datelor personale si a intimitatii, care interzic fotografierea sau inregistrarea audio a persoanelor fara acordul lor.

 4. Trebuie sa respectati regulile privind proprietatea privata, care interzic zborul deasupra proprietatilor private fara acordul proprietarilor.

In general, trebuie sa respectati toate regulile si regulamentele privind utilizarea dronelor in Romania, care sunt stabilite pentru a asigura siguranta zborului si protectia drepturilor si libertatilor cetatenilor.

filmari cu drona

Te-am convins?